van…

Jan Luitzen, schrijver van sportboeken, redacteur van boekenreeks Sportlegendes (sporthistorische verhalen) en ook bekend als Jan de Boekenslachter in het televisieprogramma Bureau Sport:

Erik Brouwer: Leen Sanders, de boksende engel van Auschwitz (Verhaal in sporthistorisch tijdschrift Achilles 06, 2009)
Wiep Idzenga: Fighting Mack, de Cassius Clay van Curaçao (Achilles 06, uitgeverij L.J. Veen, 2009)
Leo Verheul: Waar een wilg is, is een weg. Op zoek naar Winneke Remmerswaal (Achilles 04, uitgever L.J. Veen, 2008)
Marcel Goedhart: Koen Verhoeff, de eeuwige nummer 2 (Achilles 05, uitgeverij L.J. Veen, 2009)
Harry Oltheten: Gorter en de Allahakbarries (Uit boek: Georganiseerd luieren en andere cricketverhalen van Harry Oltheten, uitgeverij Thomas Rap, 1997)
Bert Wagendorp, De zwever (Uit boek: De dubbele schaar, uitgeverij De Geus, 2005)
Jan Mulder: Voetbalplaatje, 1957, Winschoten (Nawoord van het boek: Tovenaars in Oranje. Een eigenzinnige kijk op de 30 meest magische spelers in het Oranje van toen en nu van Mik Schots en Jan Luitzen, uitgeverij Bruna, 2004)

Toelichting van Luitzen: “Een all time top 5 Nederlandse sportverhalen maken is ondoenlijk. Het vergelijken van appels met peren laat ik graag aan anderen over. Wel kan ik een uiterst persoonlijk lijstje geven met topverhalen die mij om wat voor reden dan ook buitengemeen ontroerd hebben de laatste tien jaar. En dat is ook geen top 5, maar een top 7… korter kon ik ’m echt niet maken. En zelfs dan mist er nog steeds van alles op: namelijk verhalen van alle auteurs die aan Tussenstand (één editie), Achilles (zes edities), de sportspecials (twee edities) en Sportlegendes (tot nu toe twee edities) hebben meegedaan. De redactie van deze periodieken en boeken – Ad van Liempt en ikzelf – vinden de daarin opgenomen auteurs de besten. En dat is dus ook weer subjectief. Lang leve de lijstjes!”