Mulder, Jan

Nederlandse voetballer, columnist en schrijver (1945)

I Het rijk der getallen. Verhaal verschenen in Avenue, 1983.

Speelde bij Anderlecht en Ajax. Moest noodgedwongen stoppen door een knieblessure. Ontdekte toen over nog een talent te beschikken: schrijven. Schreef columns voor De Tijd, Elsevier, de Volkskrant en Humo. Besloot in 2000 tot het bundelen van al zijn sportwerk in vier dikke boeken. Tijdens een interview voor deze verzamelbundel vertelde Mulder dat hij bij het selecteren maar één criterium had gevolgd. ‘Tijdloosheid.’

II De slechtste loper aller tijden.Verhaal uit bundel Wereldtweekamp Schaken ’85.
Dit verhaal en het vorige werden opgenomen in Strafschopgebieden en Reserves, deel 4 van zijn verzameld sportwerk (Thomas Rap, 2002, isbn 9789060057674).

** III Tekst bij fotoboek Hollandse Velden. Begeleidende tekst, uitgeverij De Verbeelding, 1998, Amsterdam, isbn 9074159192. Jarenlang streden de fotograaf en de sportcolumnist tegen het overdadige gebruik van de zoomlens bij het voetbal. Tevergeefs. Nog steeds staan de kranten vol met detailfoto’s, nooit eens een overzichtsfoto van het spel zelf.

IV Trinko Keen. Column van Mulder in Spelers en Speelsters, deel 2 van het verzameld sportwerk.

Oorspronkelijk stond deze column in de Volkskrant van maandag 25 maart 1996 onder de kop: ‘Maartse verhalen’. Gezien de verschillende behandelde sporten en sporters een wat meer voor de hand liggende kop. De laatste zin verwijst naar het Jiskefet-personage Van Binsbergen.