Duijns, Cherry

Nederlandse journalist en programmamaker (1944).

Neem nou het vissen met de vlieg, dat is volkomen een wetenschap geworden. Interview met Jan Schreiner, Haagse Post 5 juli 1969.

Maakte onder meer naam met het absurdistische theater Herenleed dat hij samen deed met Armando en Johnny van Doorn; op de televisie en later ook in boekvorm. De contacten hiervoor ontstonden bij de Haagse Post in de jaren zestig. In het boek Rare Jaren van John Jansen van Galen & Hendrik Spiering vertelde Duijns dat de begintijd als journalist bij de Haagse Post hem ‘het gevoel gaf dat je in Ajax speelt’. Tijdens het seizoen 1968/69 belde hij op maandagmorgen graag met Rinus Michels om te vragen of de column die hij in de hp had al af was. De excuses van Michels – ‘ik zit met mijn voeten in het sodawater’ of ‘ik eet net een boterham met pindakaas’ – verkregen op de redactie een legendarische status. De column werd vervolgens vaak bij Michels thuis gemaakt en dan door de Ajax-coach ‘uit het hoofd in persklare tekst gedicteerd’.
In die tijd maakte Duijns veel verhalen met sporters, vaak grote namen. De keuze voor Jan Schreiner paste daarbij. Op dat moment was hij al een grote naam als hengelsportschrijver. Uiteindelijk zou hij meer dan vijftig boeken over vissen schrijven. Met liefst negen herdrukken was Flitsend nylon (oorspronkelijk uit 1950) het meest succesvolle. Het Groot Sportvissersboek uit 1969 kreeg zeven herdrukken en wordt algemeen erkend als een klassieker. In maart 2000 werd Schreiner door de lezers van het grootste hengelsportblad van Nederland uitgeroepen tot ‘de belangrijkste hengelsportauteur van de twintigste eeuw’. De naam van dit hengelsportblad is Beet!. Het was Kick Geudeker die in 1940 onder deze titel een andere klassieker schreef. Zijn Beet! kende ook vele herdrukken. ‘Wat gedrukt staat spreekt aan,’ schreef Joris van den Bergh in het voorwoord.