Borst, Hugo

Nederlandse journalist, schrijver en radioverslaggever (1962).

** I Teambuilding. Hoofdstuk uit De Coolsingel bleef leeg. Het klassieke boek over Feyenoord. Eerste druk 1996 (als Hard Gras 7), uitgeverij L. J. Veen, Amsterdam, isbn 9046800520.

Borst begon als 22-jarige bij Voetbal International. Leerde daar vooral om nooit ontzag voor iemand te hebben. Maakte in 1991 samen met vriend en collega Leo Verheul de overstap naar Panorama. Werd drie jaar later freelance. Kreeg een column in het Algemeen Dagblad en werkte onder meer voor de televisieprogramma’s Nieuwe Koeien en Die Twee. Vond via de verhalen in Hard Gras zijn eigen stijl van schrijven. Het zevende nummer De Coolsingel bleef leeg, dat Borst in zijn geheel vulde en drie herdrukken beleefde, werd genomineerd voor de literaire prijs De Gouden Uil 1996. Tien jaar later verscheen nog een herdruk, waarin Borst kort inging op hoe de voornaamste hoofdrolspelers in het boek zich sindsdien hadden ontwikkeld (Nieuw Amsterdam, isbn 9046800520). Gevraagd naar zijn idee achter het boek vertelde hij in 2007 aan de auteurs Han Ceelen en Jeroen van Bergeijk van het boek Meer dan de Feiten (Atlas, isbn 9789045015071): ‘Ik denk dat ik heb laten zien hoe leeg de voetbalwereld vaak is.’ In het voorwoord bij de herdruk uit 2006 schreef Borst dat ‘De Coolsingel niets aan kracht had verloren, vond ik bij herlezing’. Mogelijk maakt dit opgenomen hoofdstuk nieuwsgierig naar de juistheid van die uitspraak.

II Het geval Seedorf. Hard Gras 23, juni 2000.

Per e-mail gevraagd kon Borst zich niet heel goed herinneren hoe de vorm van dit verhaal precies was ontstaan. Hij liep toen wel al zelf bij een psychiater. ‘Het verhaal is ontstaan uit meligheid en gekte. Denk ik.’ Inhoudelijk heeft Borst inmiddels een geheel andere mening over Seedorf. ‘Als ik nu naar Seedorf kijk, ben ik verliefd op hem. Krankzinnig. Vind hem lief en beschaafd.’ Mogelijk gaat Borst daar ooit in een volgend Hard Gras-nummer over schrijven. Seedorf, als zesendertig-jarige in 2013 actief bij het Braziliaanse Botafogo, voetbalt

III De zonen van Faas. Hard Gras 33, december 2002.

Het tweede nummer van Hard Gras had als thema Vaders & Zonen. Borst schreef daarin over de jongenskamer van Marco van Basten. Sindsdien is hij steeds meer vergroeid met het thema. Telkens weer liep Borst tijdens zijn zoektocht naar mooie verhalen tegen een vader-zoon relatie aan. In 2005 werden verschillende van deze verhalen gebundeld in Over vaders & zonen (L.J. Veen, isbn 9020407651). Het betekende zijn doorbraak als schrijver bij het grote publiek. Het hier gekozen verhaal is, toevallig of niet, het favoriete verhaal van Borst zelf uit deze bundel. ‘Wilkes is mijn favoriet. Vanwege die broers. De een zorgt voor de ander. En Faas was zo goed hè. Zo groot.’
In 2006 stierf Faas Wilkes. Faas junior woont nog steeds bij zijn moeder. Michael bezoekt hen daar vaak. Als hij tenminste niet moet zaalvoetballen in het team van Hugo Borst.

IV Schieten op Volkert van der G. Hard Gras 45, december 2005.

Borst weet waar de mooie verhalen te vinden zijn. Benieuwd naar de verschillende spelers uit dit verhaal? Surf naar het televisieprogramma Holland Sport op het internet naar de aflevering van 28 november 2005.