Deelder, Jules

Nederlandse dichter en schrijver (1944)

** I Bep van Klaveren. The Dutch Windmill. Hoofdstuk 19, uitgeverij L. J. Veen, 1980, isbn 9020431978.

Werd in 1966 als dichter ontdekt door Simon Vinkenoog tijdens een poëziemanifestatie in het Amsterdamse theater Carré. Debuteerde drie jaar later met Gloria Satoria. Zou uiteindelijk naast zijn gedichten en verhalen ook bekend worden als jazzkenner, Rotterdammer en supporter van Sparta. De biografie over Bep van Klaveren was naast een eerbetoon aan misschien wel de beste Nederlandse bokser ooit, ook een liefdesverklaring aan de stad Rotterdam.

II Loopmans vs Van Kleeveren. Verhaal in bundel Drukke Dagen, DeBezige Bij, 1988, isbn 9789023430896.

Deelder werd in 1980 door de redactie van de Haagse Post gevraagd een verhaal te schrijven over de het wereldtitelgevecht tussen Mustapha Muhammed en Rudy Koopmans. Voor de bundel Drukke dagen maakte hij deze bewerking.

III De val van de Rots. Verhaal in de bundel Drukke Dagen.

In 1982 schreef Deelder voor het speciale dikke kerstnummer van Voetbal International een verhaal over zijn geliefde Sparta. Hij vreesde voor de toekomst. En keek dus terug naar het seizoen 1957-1958. Het hier opgenomen verhaal is een bewerking. Oktober 1957 stond de aftrappende Jane Mansfield op de voorkant van het blad Sportief. Binnen in dit weekblad werd kort ingegaan op de ontmoeting tussen de Amerikaanse sexbom en Rinus Terlouw. ‘Met Jane Mansfield had Rien Terlouw eertijds minder moeilijkheden dan met Tony van der Linden, die kort nadat Rien zijn Jayne-das in ontvangst had genomen drie goals maakte in de beruchte 7-1 wedstrijd op Spangen.’ Voor nog meer details heeft journalist en schrijver Ad van Liempt gezorgd. Deze zijn te vinden in zijn boek over het kampioenseizoen 1957/58 van DOS: Het wonder van Utrecht.