Smit, Sem

Nederlandse journalist (1914-1944)

Moeskop en zijn genie. Verhalen in Weekblad Sportief (7, 14, 21, 28 december 1945 en 4 januari 1946).

Was in de jaren dertig een van de belangrijkste talenten in de sportjournalistiek. Schreef onder meer voor Het Volk. Maakte in 1938 als een van de weinigen Nederlandse journalisten deel uit van de Tourkaravaan. Stierf tijdens de oorlog in 1944. Het nieuwe weekblad Sportief eerde Smit door in het allereerste nummer te starten met zijn feuilleton in vijf delen over de uitzonderlijke gaven van Piet Moeskops.

Joris van den Bergh had Moeskops als baanwielrenner al vereeuwigd in het boek Te midden der kampioenen, dat toevallig ook eerst als feuilleton was verschenen. Smit koos voor dit verhaal om te schrijven over ‘wat niet iedereen van Moeskops weet’. De beschreven genialiteit op een gebied buiten het baanwielrennen, paste bij de stelling van Van den Bergh uit Te Midden der Kampioenen dat ‘de superkampioen uit zulk een tak van sport, ook superkampioen in een andere tak van sport zou zijn geworden’.

Nico Scheepmaker gebruikte deze stelling jaren later in het derde hoofdstuk van zijn boek Cruijff, Hendrik Johannes Fenomeen om te bewijzen dat ‘Jopie Cruijff’ ook als honkballer een grote speler had kunnen worden. Maar in 1946 zouden de beschreven ervaringen met het genie van Moeskops als de chauffeur van de Nederlandse persauto al tijdens de Tour worden onderstreept. De volgwagen van de Nederlandse ploegleider Joris van den Bergh had een andere bestuurder. Ze kregen in de bergen direct last van een kokende radiator.

Over de vijfde wereldtitel schrijft Smit dat Moeskops ‘weer die prikkel kreeg, die nodig was om hem te inspireren’. Verantwoordelijk daarvoor was Van den Bergh die tegen Moeskops zei dat ‘ook al wilde hij weer wereldkampioen worden, hij zou het helemaal niet meer kunnen’.

Vele jaren later maakte de inmiddels zeventigjarige Moeskops indruk door zijn optreden in het televisieprogramma Voor de Vuist weg. Op verzoek van presentator Willem Duys – ooit medewerker van Sport en Sportwereld – deed Moeskops in de televisiestudio op een fiets een surplace.