Wagendorp, Bert

Nederlandse journalist en schrijver (1956).

** I ‘The fastest lap ever’. Glad IJs 1, november 2000.

Begon in 1974 zijn journalistieke loopbaan bij Het Nieuwe Land als basketbalverslaggever. Werd serieus in 1985 bij de Leeuwarder Courant en nog serieuzer in 1988 bij de Volkskrant. Had als specialisme schaatsen en wielrennen. Deed voor de Volkskrant zes keer verslag van de Tour de France. Vervulde van 1996 tot 2000 het correspondentschap in Engeland. Bij terugkeer in Nederland was hij tot 2006 sportcolumnist en algemeen verslaggever bij de Volkskrant. Was in 2002 medeoprichter van De Muur, neemt sindsdien zitting in de hoofdredactie van dit wielertijdschrift. Schreef in 1995 de wielerroman De Proloog. (L.J. Veen, isbn 9025412246). Dit verhaal voor Glad IJs kende een simpele journalistieke aanpak. Maar zijn verwondering over het niet bestaan van het record werd nadien door meerderen gedeeld. Tijdens een verslag op de televisie wordt het wel eens terloops genoemd als ‘een in-de-gaten-te-houden record’.

** II De dichter L. van Gaal vindt het paradijs terug. Column in de Volkskrant, 13 oktober 2003.
Het gedicht waarnaar poëziecriticus Wagendorp verwees in zijn column werd door de maker als volgt voorgedragen bij zijn benoeming als technisch directeur van Ajax.
Hier, bij Ajax, ligt mijn hart,
Een club, fascinerend, altijd apart.
Door velen genoemd naar Godenzonen,
Voor mij bakermat van voetbaliconen,
Mijn herinneringen gaan terug naar De Meer,
Ook daar heerste een bijzondere sfeer.
Nu ga ik mijn gevoelens weer achterna,
En treed technisch toe in de Arena.
In mijn levensfase is dit een nieuwe kans,
En mijn jeugdliefde krijgt een extra stimulans.
En daarom klinkt het vol overgave uit mijn mond:
Vandaag is de cirkel écht rond.

III De Dubbele Schaar. Hoofdstuk uit boek De Dubbele Schaar, De Geus, isbn 9044505416, 2005.

De inspiratie voor dit verhaal deed Wagendorp op gedurende zijn correspondentschap in Engeland. Voor de Volkskrant interviewde hij Stanley Matthews. Zelf betitelt hij zijn verhalenbundel als fictief.

IV Krabbé… Krabbé… De Renner… De Renner! Verhaal in bundel Sportleven, uitgeverij L. J. Veen, 2006, isbn 9020406108.

Alleen een bundeling van al geschreven columns en verhalen vond Wagendorp niet voldoende. Hij besloot tot het openbaren van de bron van veel van zijn gedachten over sport en het schrijven over sport.