Duyzings, Martin W.

Nederlandse journalist (1916).

I Dreigbrief in Valladolid. Verhaal uit de bundel Onze verslaggever seint…, De Boekerij, Baarn, 1949.

Maakte naam als Tourverslaggever bij De Maasbode. Voor de Tweede Wereldoorlog schreef hij alles vanaf zijn bureau in Limburg. Koos in 1948 voor het freelancerbestaan. Reisde over de hele wereld om zogenaamde Grote Reportages te maken. Ontmoette tijdens een van zijn avonturen Ernest Hemingway in het oude New Stanley Hotel in Nairobi en sprak met hem over het vak. ‘De beste leerschool is niet gewoon maar de journalistiek. No Sir! De beste leerschool is de sportjournalistiek. Alleen: je moet er uit wegwezen, zo gauw je er op uitgekeken raakt, zei Hemmingway.’
Duyzings was een grote naam in de periode van de zogenaamde ‘gefictionaliseerde sportjournalistiek’. De Ronde van Spanje in 1946 was de eerste grote wielerkoers die hij op de voet volgde en versloeg.

II Na drie dagen en nachten: eindelijk rust… Verhaal in dagblad De Maasbode, 24 januari 1953.
Naast Tourreportages deed Duyzings ook meerdere malen verslag van de Rally van Monte Carlo. In 1953 deed hij mee met de gebroeders Hulsker als rijder en navigator en de Fiat 1400 genaamd ‘Slimme Sientje’ als vervoermiddel. Daags na dit verslag werd een andere Nederlandse deelnemer, Maus Gatsonides, gehuldigd als winnaar van de Rally. ‘Monte Carlo is van ons!…’, luidde de openingszin van het verhaal van Duyzings.