Zijl, Annejet van der

Nederlandse journalist / schrijver; (1962).

De honkballer. Verhaal in HP/De Tijd, 1 mei 1992.

Werkte vanaf 1988 als journalist bij de Haagse Post en bleef na de fusie met De Tijd in 1990 verbonden aan dit weekblad. Specialiseerde zich op reconstructies en journalistiek portretten. Debuteerde als schrijver in 1998 met Jaglust; een non-fictieboek over het gelijknamige Gooise landhuis dat in de periode 1854-1971 was uitgegroeid tot een belangrijke artistieke vrijplaats. In 2002 volgde Anna, de biografie van Annie M. G. Schmidt en in 2004 Sonny Boy, over een liefdesgeschiedenis tussen een Surinaamse student en een Nederlandse getrouwde vrouw in de jaren dertig.

Snel na de verschijning van het verhaal De Honkballer verdween Baranco uit Nederland. Op 4 oktober 1992 vloog een Boeing 747 op twee flats in de Bijlmermeer. Baranco zei dat bij deze Bijlmerramp familieleden betrokken zouden zijn. Hij kreeg verlof, maar keerde niet meer terug naar de gevangenis. Lange tijd wist niemand in Nederland precies waar hij was en wat hij deed. In 1996 spoorde regisseur Hans Heijnen hem op voor een documentaire voor de nps getiteld Strike out. Baranco bleek teruggekeerd naar Curaçao en had nog steeds drugsproblemen. Hij speelde voor een honkbalteam, zonder succes. Een toenmalige teamgenoot zei in de documentaire: ‘Wij hebben eigenlijk niks aan hem. Als hij nuchter is, dan wel. Maar dat is hij meestal niet.’ Zijn coach vertelde dat als Baranco weer eens niet op kwam dagen hij ging zoeken in de sloppenwijken en de vuilnisbelten.

Augustus 2006 kwam het bericht dat voormalig Nederlands international Judsel Baranco op 42-jarige leeftijd op Curaçao was overleden. De honkballer was dood.