Ouwerkerk

Nederlandse journalist (1946).

I Nadat zich woud van verdikte benen had geworteld… Artikel in Het Vrije Volk, verschenen op 16 april 1984.

Werkte als sportjournalist onder meer voor Het Vrije Volk (hvv) en het Rotterdamse Dagblad (rd). Deed vanaf 1971 verslag van de Tour de France. Ontving in 1992 voor zijn Tour-reportages een Médaille de la Reconnaissance. Stapte na 36 jaar sportjournalistiek in 2000 over naar de kunstredactie van het rd. Is sinds 2005 jurylid van de Hard Gras-Prijs voor het beste sportjournalistieke verhaal. Het nadat-verhaal paste volgens Ouwerkerk precies bij de manier waarop hvv in die tijd verslag deed over de Rotterdamse Marathon. Liefst dertien weken van tevoren werd gestart met een zogenaamde opwarmrubriek ‘Born to Run’. In de week voorafgaand aan de race volgden dagelijks verhalen. De maandag na de race volgde zelfs een heel katern van acht krantenpagina’s. Als coördinator vond Ouwerkerk het belangrijk om naast de gewone verhalen ook een ander, meer speciaal geluid te laten horen. ‘Ik herinner mij een verhaal van Wilfried de Jong vanuit de metro, de ondergrondse. Hij reed van Zuid naar het centrum en weer terug. Een van zijn conclusies was dat ‘de zeik van de lopers door de roosters op het Coolsingel omlaag kletterde’.
De inspiratie voor dit verhaal kwam bij de Italiaanse schrijver Dino Buzatti vandaan. In 1949 deed hij voor de krant Corriere della Sera verslag van de Giro. De bundel van die verslagen verscheen in 1983 in Nederland in boekvorm met de titel De Ronde van Italië. Het verslag van de etappe van 30 mei 1949 was op dezelfde manier vormgegeven en had als titel ‘In de greep van de tijdslimiet’ meegekregen.
Ouwerkerk zocht, wanneer mogelijk, altijd wel naar een bijzondere vorm. Zo schreef hij ooit een zelfde soort verhaal, maar dan elke zin beginnend met ‘Ongekend’. Last van moeilijke eindredacteuren had hij nooit. Dat deden de redacteuren van Het Vrije Volk lekker zelf. En bij de eventuele inhoudelijke evaluatie overheerste vooral de verbazing dat het weer gelukt was. ‘Nadat we dat allemaal hadden geconstateerd, begonnen we alweer aan de volgende marathon te denken…’

II ‘Komaan Johan, komaan!’ Verhaal in De Muur nummer 5, Uitgeverij L. j. Veen, 2003